Svinjski but u umaku sa pekmezom od šljiva
POTREBNO:
- 10 odrezaka svinjskog buta
- 5-6 žlica brašna
- 3 glavice crvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- 250 ml crnog vina
- 3 žlice pekmeza od šljiva
- 100 ml soka od rajčice
- sol, papar
- 1 list suhog lovora
- prstohvat suhog ružmarina (ili malo manje svježeg)
- 2 žličice crvene začinske paprike
- 300 ml vode (ili temeljca)
PRIPREMA:
- Odreske posoliti, lagano istući batom za meso pa sa obje strane uvaljati u brašno. Pržiti tako uvaljane odreske u većoj i dubljoj tavi na malo ulja s obje strane dok odresci ne porumene. Izvaditi tada odreske na stranu.
- U istoj tavi na istom ulju pržiti luk koji ste prethodno jako usitnili u blenderu. Dodati i češnjak, pržiti još par minuta pa zaliti crnim vinom. Pustiti da provrije i da se vino reducira. Tada uliti rajčicu, dodati lovor, ružmarin, pekmez od šljiva, crvenu mljevenu papriku, sol, papar i vodu, pustiti da provrije pa tada u umak vratiti odreske. Malo ih promiješati pa poklopiti i pustiti da se pirja. Odresci bi trebali biti prekriveni umakom. Ako nisu, dodajte još malo vode ili temeljca. Odreske je potrebno pirjati 45 minuta sat uz povremeno miješanje.
- Kada meso omekša, umak bi trebao biti dovoljno gust od brašna u koje smo umakali odreske prije prženja. No ako to nije slučaj i ako vam je umak prerijedak, sad je trenutak da dodate još 2 žlice brašna pomiješanog sa malo vode i kratko prokuhate.
- Ovako pripremljene svinjski but u umaku poslužite uz kuhane njoke i salatu po želji.
Comments
Post a Comment